Bevolkingsonderzoek Baarmoederhalskanker
Alle vrouwen vanaf 30 jaar tot en met 60 jaar krijgen om de 5 of om de 10 jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. Het doel is baarmoederhalskanker vroegtijdig op te sporen. Door het vroeg opsporen van afwijkingen is de kans groter dat behandeling succes heeft. Het onderzoek gebeurt via een uitstrijkje en wordt uitgevoerd door de doktersassistente van de huisarts. Het onderzoek is gratis.
Vanaf 2017 wordt er eerst onderzocht op de aanwezigheid van het hoog risico humaan papillomavirus (HPV). Veel vrouwen (en mannen) raken een keer in hun leven besmet met HPV. Soms ruimt het lichaam dit virus niet op en kan er baarmoederhalskanker ontstaan.
Als dit HPV virus aanwezig is, wordt het uitstrijkje beoordeeld op afwijkende cellen.
Bij afwijkende cellen en het HPV virus wordt de patiënt doorverwezen naar de gynaecoloog voor vervolgonderzoek.
Is er wel sprake van het HPV virus maar niet van afwijkende cellen dan wordt de vrouw over 6 maanden weer onderzocht bij de huisarts door middel van een uitstrijkje. (Vaak heeft het lichaam het virus zelf opgeruimd.)
Als er geen HPV wordt gevonden dan is er meer zekerheid dat er binnen 10-15 jaar geen baarmoederhalskanker ontstaat. De Vrouwen zonder HPV hoeven daarom minder vaak een uitstrijkje te laten maken.
Als vrouwen een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek ontvangen, is het mogelijk om na de herinnering uitnodiging een zelfafname test op te vragen. Dit is bedoeld voor vrouwen die het lastig vinden om een uitstrijkje te laten maken. Bijvoorbeeld door vervelende seksuele ervaringen of doordat het maken van een uitstrijkje moeilijk gaat. Als bij de zelfafnametest het HPV virus wordt gevonden zal de vrouw alsnog een uitstrijkje bij de huisarts moeten laten maken zodat er ook gecontroleerd kan worden op afwijkende cellen.
Voor meer informatie kunt u kijken op de site:
www.bevolkingsonderzoekoost.nl/baarmoederhalskanker of
www.rivm.nl/bevolkingsonderzoeken
Bevolkingsonderzoek Borstkanker
Alle vrouwen van 50 tot en met 70 jaar krijgen elke 2 jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek borstkanker. Bij dit onderzoek worden röntgenfoto’s van de borsten gemaakt. Zo kunnen we eerder ontdekken of iemand borstkanker heeft. Als borstkanker vroegtijdig wordt opgespoord, is de kans groter dat behandeling succes heeft.
De huisarts krijgt bij een onduidelijke of verdachte borstafwijking ook bericht toegestuurd. De huisarts belt u dan thuis op en zal u uitnodigen voor het spreekuur. Over het algemeen worden er aanvullende röntgenfoto’s of echo’s gemaakt of wordt u verwezen naar de mammapoli in ZGT Hengelo.
Voor meer informatie kunt u kijken op de site:
www.bevolkingsonderzoekoost.nl/borstkanker
Bevolkingsonderzoek Darmkanker
Sinds januari 2014 is er een bevolkingsonderzoek naar Darmkanker. U krijgt bij een bepaalde leeftijd een envelop thuis gestuurd met het verzoek een beetje ontlasting op te sturen. Als er een klein beetje bloed uit de darmen wordt aangetoond, wordt u uitgenodigd voor een groot darmonderzoek (coloscopie).
Op basis daarvan worden er vaak darmpoliepen aangetoond en soms darmkanker.
De huisarts krijgt ook bericht als er een positieve test op bloed in de ontlasting is. De huisarts belt u over het algemeen op en zal zorgdragen voor een correcte verwijsbrief met uw medische voorgeschiedenis, huidige medicijngebruik en allergieën of intolerantie voor medicijnen. Het darmonderzoek wordt uitgevoerd door een MDL (maag-darm-lever)-arts in een verrichtingencentrum van een ziekenhuis.
Het bevolkingsonderzoek darmkanker is voor mannen en vrouwen tussen de 55 en 75 jaar. Het gaat in totaal om een bevolkingsgroep van meer dan 4 miljoen mensen. Dat vraagt om een zorgvuldige invoering. Het kan daarom enkele jaren duren voordat u voor het eerst wordt uitgenodigd.
Voor meer informatie kunt u kijken op de site:
www.bevolkingsonderzoekoost.nl/darmkanker